Det er Valentine’s Day 14. februar. Den amerikanske tradition, som vi mere og mere har taget til os her i Danmark. Det er en perfekt mulighed for især den mandlige del af parforholdene rundt omkring for at steppe up med kærlighed i forskellige former – gaver, komplimenter, middag og så videre. Med andre ord: en god lejlighed for at være fucking flink ved kæresten eller konen. For det kan da kun betale sig at være flink over for sin bedre halvdel, ikke?
TJEK OGSÅ: OPEN CALL: Gymnasieklasser over hele landet søges til DM i Online Overskud
Gik i ‘laboratoriet’
Netop det ville Anthon Berg gerne finde ud af i samarbejde med den amerikanske neuroscientist Paul Zak. Så de lavede The Valentine Experiment.
Det er et videnskabeligt eksperiment udført i Danmark med i alt 32 par. Målet var at finde ud af, om mænds oxytocin-hormon (det såkaldte kærlighedshormon) stiger, når de giver deres kære en gave med et par søde ord til.
Se selve eksperimentet her:
I forbindelse med eksperimentet fik vi hos Fucking Flink mulighed for at stille et par uddybende spørgsmål til Paul Zak.
Her kan du læse hele interviewet mellem Lars AP og Zak:
Lars AP: Hvis kærlighed og venlighed er et drug, hvordan kan vi så på bedst mulig vis skubbe det ud, så hele nationen bliver afhængig?
Zak: Hvis kærlighed er et drug, så synes jeg, at vi alle skulle blive afhængig af det. Det handler i virkeligheden om at skabe en forbindelse til de mennesker, vi har omkring os. Det kan gøres ved at give gaver, udtrykke dine følelser etc. Og her er en skør ide: brug L-ordet (love) – fortæl mennesker omkring dig, at du elsker dem.
Lars AP: Hos Fucking flink forsøger vi at lære verdens lykkeligste mennesker også at blive verdens venligste. Hvis du skulle fungere som spydspids for denne indsats, hvad ville være det første, du ville gøre?
Zak: Jeg har fået tilnavnet Doktor Love, fordi jeg er berømt for at kramme folk. Netop fordi vi har påvist, at oxytocin frigives, når vi giver kram. Så for at bygge et mere lykkeligt og venligt samfund, anbefaler Doktor Love otte kram om dagen. Find otte mennesker om dagen og giv dem et kram. Giv dem gaven ’at frigøre oxytocin’, og de vil dele deres gave med andre.
Lars AP: Hvad ville være den mest ’crazy ass idea’? Selvfølelig ville du nok ikke realisere denne idé, men hvis du virkelig skulle række op efter stjernerne og nå målet om nationwide venlighed, hvad ville idéen i så fald være?
Zak: Gud, det er virkelig et godt spørgsmål. Min ultimative ide til at skabe et mere venligt samfund er at fortælle folk hver dag, at du elsker dem. Det er meget svært at kigge nogen i øjnene og fortælle dem, at du elsker dem og udtrykke dine følelser og ikke få disse følelser gengældt. Så derfor er det at kramme en virkelig god start. At udvise reelle følelser er en meget magtfuld ting. Jeg har prøvet det. Det er faktisk virkelig fantastisk, når du fortæller en, som du har arbejdet sammen med i årevis, en du har boet ved siden af, at du elsker dem. Og det kan faktisk ændre hele relationen. Så hvis vi kunne begynde at bruge ordet ‘elske/love’ hinanden imellem. Ja, så tror jeg faktisk, vi kan skabe et loving/kærligt samfund.
Lars AP: Hvad synes du om danskere? Kender du danskerne særlig godt? Sammenlignet med amerikanerne – er vi anderledes?
Zak: Jeg elsker at komme til Danmark, fordi danskerne er så varme og veluddannede. De er venlige at være omkring, og jeg har det som om, jeg er hjemme, hver gang jeg er her. Men engang imellem vil folk ikke have så mange kram, som jeg gerne vil give. Så jeg vil være inspirationen til, at flere folk giver flere kram – bare ved at være til stede her.
Lars AP: Hvad i din forskning og din erfaring er den største forhindring for at folk bliver mere venlige? Eller mere generøse overfor hinanden?
Zak: Jeg tror, at den største forhindring for, at folk er generøse overfor hinanden, er frygt. Vi ved, at frygt fysiologisk hæmmer frigørelsen af oxytocin. Det gør, at vi holder fokus på os selv og ikke på andre. Så når vi først har reduceret frygten for at blive afvist, frygten for at være unormal, ja, så kan hele vores liv åbne sig op, fordi så lukker vi andre mennesker ind.
Zak: En måde at slippe af med frygten på og kunne interagere med de mennesker, vi har omkring os, er bare at sige ‘hej!’. Det er det eneste, du behøver at gøre. I elevatoren, i lobbyen. Bare et: ‘Hej! Hvordan har du det?’. Det bryder simpelthen isen. Og hvis en person gør det, er det min erfaring, at næsten alle vil reagere med et: ‘Hvor dejligt at tale med dig’. Så jeg besluttede for nogle år siden at blive en elevator-snakker. Jeg siger hej til alle i elevatoren eller i lobbyen. Og gæt, hvad der sker? Alle svarer mig, smiler og er mere glade. Så jeg tror, at hvis vi har et simpelt mål her i livet, hvorfor prøver vi så ikke at gøre verden en lille smule mere lykkelig med det, vi gør? Det er faktisk fantastisk, hvordan denne effekt fungerer som en snebold. Så hvis jeg er venlig overfor nogen, så er de venlige overfor en anden. Lige pludselig er mit kontor, min skole, mit hjem mere behageligt. Netop fordi jeg har gjort en indsats for denne proces, hvor jeg skaber en cirkel af lykke.
Tjek også: FB Greatest – uge 3 og 4