Fredag 26. juni drog vi, som en del af festivalens CHANGE-koncept, mod Roskilde Festivel for at gøre vores #VENSKABER-installation klar til de mange tusinde mennesker, der dagen efter ville indtage pladsen. Vi var forventningsfulde, og vi blev ikke skuffet. Lige ved P-tårnet ved Bycenter Øst strømmede folk forbi og fik en snak med os og hinanden. Længere eller kortere. Prøvede vores spil, lege og eksperimenter. Styrkede deres relationer – eller skabte nye. Det var fedt at opleve fra forreste række.
TJEK OGSÅ: På Roskilde med #VENSKABER
Det gælder om at udforske venskabet
Projekt #VENSKABER er et samarbejdsprojekt mellem Fucking Flink, Ventilen og SNAK.
Når relationer virkelig er stærke mellem mennesker, og vi husker at dyrke dem, så opstår venskaberne. Venskaber kan noget. Venskabet er en udfoldelse af den måde, mennesker allerhelst vil være sammen på – mødets ground zero. Vi vil hylde, levendegøre og udvide venskabet. For venskabet må ikke tages for givet. Derfor var vi til stede på Roskilde Festival. For at sætte fokus på det vigtige i at pleje venskaber – og måske sætte lidt fut under dem.
Vi hylder devisen: En fremmed er en ven du ikke kender.
På Roskilde Festival havde vi tre aktiviteter med, som netop kunne gøre fremmede til venner – eller bringe eksisterende venner endnu tættere.
1) Sniksnakkeren
I kender den sikkert, men ingen ved helt, hvad den hedder. Vi kalder den en sniksnakker, og den ser sådan her ud:
Perfekt til at starte en samtale og bryde isen. Og så kan man lære både dybe og skøre ting om hinanden.
2) SNAK-spillet
Frederik Svints geniale kortspil, hvor man kan vende alle livets spørgsmål. Også dem, man ikke lige tænker over til daglig. Store som små.
TJEK OGSÅ: SNAK-stifter Frederik: Vi skal skabe sprog for venskabet
Tag et spil krig, mens du løbende diskuterer værdier, kultur, kærlighed og fest med dine modstandere.
3) Venne-eksperimentet
Kan man blive forelsket i hvem som helst … bare man har lidt til fælles? I 1997 inviterede psykolog Arthur Aron og hans team en række forsøgspersoner til deres laboratorium. I laboratoriet blev personerne sat ved et bord. Ansigt-til-ansigt – én mand og én kvinde. De blev bedt om at gennemgå en stribe mere og mere personlige spørgsmål. De to personer – som ikke kendte hinanden – skulle til sidst se hinanden i øjnene i fire minutter. Men skete der så noget? Det må man sige: Seks måneder efter forsøgene blev to af deltagerne gift. Med Dr. Aron og hele teamet inviteret med til ceremonien.
Læs mere om det oprindelige eksperiment
Nu handler #VENSKABER ikke om, at vi skal forelske os i hinanden, men om at skabe dybere forbindelser til folk omkring os og vores venner. Vi har derfor modificeret Arthur Arons 36 spørgsmål og filet ned, så der kun er 12. Dermed så venne-eksperimentet dagens lyd. Og man skulle bare kigge hinanden i øjnene i 60 sekunder.
Mange rigtige gode snakke
Der var godt gang i alle tre spil. Folk åbnede sig for hinanden og inviterede indenfor. I løbet af de syv dage var i kontakt med flere hundrede mennesker. Her er nogle af dem, vi husker allerbedst.
Søren der sælger Hus Forbi
Søren, der sælger Hus Forbi og har været på Roskilde Festival flere gange, kom forbi midt i ugen. Lige pludselig blev han ringet op af en kammerat, der kort efter kom hen til Søren og en af vi frivillige, som lige måtte høre:
– Nå, hvordan mødte I så hinanden?
Så fortalte Søren, at han for tre år siden havde været så påvirket på festivalen, at han knap nok kunne gå – og slet ikke finde sit telt. Da havde hans kammerat, som han ikke kendte på det tidspunkt, hjulpet ham sammen med nogle venner. De havde fået Søren hen til hans telt, fået tøjet af ham og puttet ham godt ned i soveposen. Lige siden dengang har Søren og kammeraten sørget for at mødes hvert år under Roskilde Festival. Og kammeraten hjælper Søren med at sætte telt op.
Pigerne fra efterskolen
De satte sig egentlig bare for at nyde deres bæger-is og få et hvil fra solen, men pludselig sad to efterskole-piger og fik en god snak med os. De fortalte, hvordan turen til Roskilde var en form for farvel til det efterskole-år, de netop havde nyt. De var en kæmpe lejr med folk kun fra efterskolen. Selvom de var forholdsvis unge, slog det os, hvor skarpe de var til at reflektere over deres liv. Hvorfor de gør ting. Hvad de foretager af valg. Hvordan de forholder sig til andre og deres hverdag. Det handlede ikke blot om øl og fest for dem (selvom det også var en del af det). De stod foran gymnasiet, men der var lige noget, de skulle afslutte først – et skønt år på efterskolen. Det var de klar over. Det lyste ud af dem, og de kom efter alt at dømme hinanden endnu nærmere under snakken over deres bæger-is.
Den berejste tysker
En yngre gut satte sig på kanten af kuglebadet. Han ventede på sine kammerater i heden. Et par af vi frivillige introducerede ham for snisnakkeren, og så gik snakken ellers lystigt. Han var en super hyggelig gut, som kom fra Tyskland og havde været nærmest hele verden rundt. Han havde et hav af spændende betragtninger om de emner, vi berørte i spillene. Med afsæt i sit fag – biologi – ofte. Det var derfor både lærerigt og spændende at snakke med ham. Og som det jo sker på Roskilde, gik der lidt tid, inden hans venner dukkede op. Det blev til en virkelig god snak. Senere på ugen kom han forbi igen, og vi prøvede et af de andre spil med ham. Vi hyggede os – det håber vi også, han gjorde.
En fornøjelse at være med til
Som det nok kan tydes af ovenstående, var det altså en virkelig dejlig oplevelse at være med til #VENSKABER under Roskilde. Det dybe og det sjove spillede godt sammen, fandt vi ud af. Det fungerer i varmen med spændende og glade mennesker. Vi ses næste år!
PS: Prøv lige at se Camp Fucking Flink – de kørte den gode festivalsstil