SNAK-stifter Frederik: Vi skal skabe sprog for venskabet

Vi er venner/veninder, for… det er vi bare. Det har vi altid været. 

Sådan har mange det nok med deres venner og veninder. De er der. Helt automatisk af sig selv. Det er måske en af de vigtigste ting ved et venskab: tilstedeværelsen. Men hvis et venskab, ‘bare’ er en vane, er det også svært at udfordre det. Udvide det. Ændre det.

Det oplevede stifter af det populære spil SNAK, Frederik Svinth, også – og blandt andet derfor kastede han sig over sin idé: at skabe en måde, hvorpå vi kan komme hinanden tættere. Styrke eksisterende relationer eller skabe nye. Dermed opstod SNAK-spillet, som var med, da #VENSKABER indtog NorthSide her i weekenden.

TJEK OGSÅ: Tur til NorthSide: Sol, smil og sniksnak

Der var Frederik også med, og vi fik os en god snak med ham om SNAK ved #VENSKABER-installationen.

– Grunden til, at jeg startede med at opfinde SNAK-spillet, var, at jeg i mig selv havde en følelse af, at jeg ville lære menneskerne omkring mig bedre at kende. Jeg havde lyst til at blive bedre venner med de mennesker, der var i mit liv.

42% føler sig ensomme
6% af Danmarks befolkning føler sig decideret ensomme, men helt op til 42# oplever periodisk ensomhed, hvor de har mennesker omkring sig, men stadig føler sig ensomme.

– Det er ikke fordi, jeg oplevede en stor ensomhed. Det var ikke den klassiske ensomhed, for det var ikke en ensomhed, der kom til udtryk ved, at jeg ikke havde mennesker rundt om mig. Det var bare en lyst til at blive bedre til det, slog Frederik fast.

– Jeg havde lyst til at blive endnu tættere med dem. Det, tror jeg, mange oplever. 42% føler sig ofte ensomme, og det er der ikke noget sprog for. Måske er det i virkeligheden mere end 42%, der oplever det.

Det er altså især de 42%, Frederik prøver at komme imøde med SNAK-spillet. Det skal ses som en mulighed for at komme andre nærmere.

– Så jeg kunne mærke, at det egentlig var ret unikt at begynde at snakke om det og begynde at skabe et sprog om det. Det der med at italesætte venskaber som noget, man kan gøre noget ved, lød det fra Frederik.

TJEK OGSÅ: FB Greatest – uge 23 og 24

– Og derfor tænkte jeg egentlig, at hvis vi skal gøre noget ved ensomhed end bare på et et bredt plan, skal vi til at snakke om kuren fremfor sygdommen. Vi vil alle gerne havde bedre venner, men hvordan gør man det? Der er bøger og coaching om mange andre aspekter, men venskaber er blevet forbigået. Det er sjovt, at noget, der er så vigtigt, er så uformuleret og ubeskrevet.

– Kampagnens budskab er, at et venskab er et aktivt valg. Det, der gør, at vi bliver venner, er altid noget, vi vælger at gøre. Initiativet er et valg. Det tror jeg, vi har overset. Vi ser det som en tilfældighed, men det er noget, vi vælger at blive. Vi kan gå ind og se på, hvad vi vælger at have sammen. Man kan bestemme over det.

En masse at bidrage med
– På den måde kan vi bidrage med meget mere. Det er forskelligt, hvad der gør et venskab godt, men hvis vi nu begynder at snakke om det, kan vi begynde at gøre det godt.

Et mundheld lyder, at ens bedste venner er dem, man kan lave absolut ingenting med. Som man bare kan være med, uden der skal være en anledning. Frederik er overbevist om, at der netop skal være en balance mellem, at vi kan have det sjovt sammen og være alvorlige og sårbare sammen.

– Og hvis den mangler, er det jo kun os selv, der kan tilføje den. Vi kan begynde at sige: Jeg synes, der skal være mere af det her, eller jeg synes, der skal være mere af det her, mente Frederik.

– Det er sindssygt vigtigt, man bare kan have det sjovt sammen. Men der er også noget overset i, at man skal lære at tilgå sårbarheden. Så kan man begynde at se på, hvordan man kan få den ind. Vi er tit lidt berøringsangst overfor vores relationer, fordi vi ikke vil gå over en grænse.

Hos Fucking Flink mener vi, at 1 +1 = 11, når folk er sammen om noget. Der skabes noget mellem mennesker, der af og til kan være svært at definere. Deri er Frederik enig.

– Vi begynder at skabe en fællesting, når vi snakker om venskabet. Jeg ændrer ikke på dig, men jeg ændrer på vores relation.

– Jeg mistede fire venner på et tidspunkt, og det gjorde, at jeg blev mere proaktiv. Så jeg gik faktisk til alle mine venner på et tidspunkt og sagde: Jeg har brug for at lære dig bedre at kende. Jeg har brug for, at vi får en tættere relation. Nogle af dem var lidt afvisende, nogle af dem tog det mega meget til sig. Men der voksede noget ud af det – og det var forskelligt, hvad det var. Det er forskelligt, hvordan folk reagerede. Men det havde en effekt.

TJEK OGSÅ: Fucking Friendly Danes: Velkommen, turister

Klar på festival
På NorthSide var SNAK til stede med et hav af kortspil og de populære sniksnakkere. Det kom der et hav af interessante snakke ud af – både mellem venner og fremmede. På den kommende Roskilde Festival slår SNAK, Ventilen og Fucking Flink sig også ned.

thumb_IMG_0641_1024

– Det er helt vildt sjovt at se, hvad der sker. På Roskilde er det sket tit, at to, der kender hinanden, har siddet og spillet med to, de ikke kendte. Og hos nogle af dem var det sådan, at når de havde spillet to timer, sluttede de af med at sige: Hvad hedder du egentlig? Og hvor kommer du fra? Jeg ved alt mulig om dig, men ikke, hvad du hedder, eller hvor du kommer fra.

I SNAK spiller man et normalt slag kort, men på nogle af kortene er der et emne, som man så skal snakke om hver især. Det kan være mange forskellige ting. Nogle emner tungere end andre.

– Det er det med at bløde lidt op. Det, der er styrken, er, at du får et tema. Det er ikke bestemt, hvad du skal tale om. Det er okay frit. Det behøver ikke gå helt ind på. det har den sin styrke i.

På Roskilde Festival lige om lidt kan du igen finde #VENSKABER. Vi er klar med kuglebad og hele pivtøjet for at skabe rammerne til, at vi kan komme hinanden nærmere. Både på den sjove og den alvorlige måde.

Læs mere om SNAK

Hør mere om SNAK fra Frederik her:

AT KLATRE I VÆLTEDE TRÆER from I DO ART on Vimeo.

Læg en Fucking Flink besked

comments